Välja bärdon

Vilket bärdon ska jag välja?

Hos oss på Ekokotten kan du hyra bärsjalar och selar som är ergonomiska för bäraren och barnet.

Generellt för dessa bärdon är att vikten fördelas över bäraren och barnets kropp.

För barnet blir det ergonomiskt eftersom att sitsen är bred och barnet sitter i grodposition med knäna högt, vilket ger avlastning för bäcken och lår.

Olika bärdon passar olika bärare och barn. Det bästa är att prova sig fram till vilket bärdon som passar dig och ditt barn.

Nedan följer en beskrivning av olika bärdon.

Trikåsjal

Trikåsjal är en långsjal som är elastisk. Den töjer sig och du behöver därför inte knyta om sjalen när du tar i och ur barnet.

Den är därför ganska enkel och passar som nybörjarsjal. Trikåsjalen passar att bära i från nyfödd upp till 1 år – 9 kg. När barnet blir större blir det tyngre att bära i trikåsjal och många går över till vävd sjal eller sele.

 

 

Vävd sjal

 

En vävd sjal är stum och avlastar vikten bra. Det kan ta lite tid att lära sig knyta den så att den är spänd. En vävd sjal går att bära barn från nyfödd.

Sjalarna finns i olika längder och material och passar olika bärare och olika knyt. Se Storleksguiden för mer information om storlekar.

 

 

Bärsele

 

Med en ergonomisk bärsele kan du bära barnet på mage, rygg och med vissa på höften. Olika bärselar fungerar på olika sätt. Vissa kan man använda från att barnet är nyfött och i vissa från ca 3-5 månaders ålder. Många bärselar har också spädbarnsinsats så att de går att använda selen från nyfödd även om den är anpassad för större barn.

Bärselarna är enkla att använda och det finns olika storlekar beroende på hur stort barnet är.

Beh dai

 

Beh dai är som en blandning mellan sjal och sele. Den består av ett fyrkantigt tyg med 4 långa armar som man knyter med. Det finns också half-buckle som har ett spänne i midjan men långa ändar att knyta med. Dom nedre banden knyts över midjan och dom övre över axlar och rygg. Den är relativt lätt att knyta och man kan använda den länge. Den är smidig att ta med sig när man åker iväg eftersom att den inte tar lika mycket plats som en sele.

 

Bära säkert

Det är av största vikt att du tänker på barnet säkerhet när du bär.

Bildresultat för säkerhetscirkeln bära

Ladda ner säkerhetscirkeln i pdf: säkerhetscirkeln-checklista-säkerhet-vid-bära-barn-03